dg19092021

Back Estàs aquí:Home Activitats Cultura Notes de premsa Carla Benet guanyadora del Premi de Traducció Marcela de Juan

Notes de premsa

Carla Benet guanyadora del Premi de Traducció Marcela de Juan

Carla Benet Duran

Carla Benet ha estat guardonada amb el Premi Marcela de Juan per la seva traducció al català de la novel·la L'amor que fa caure ciutats, una de les obres més representatives de l'autora xinesa Eileen Chang, publicada l'any 2016 per Club Editor.

L'acte de lliurament del premi, que enguany va celebrar la seva segona edició, va tenir lloc el passat 17 d'octubre de 2019 a la seu de la Fundació Institut Confuci de Barcelona, amb la presència del vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, el director de la FICB, Chang Shiru, el degà de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB, Albert Branchadell, i la portaveu del jurat, Sílvia Fustegueres, del Grup de Recerca en Traducció del Xinès al Català / Castellà (TXICC) de la UAB.

 

El premi va ser lliurat per Albert Branchadell, qui va destacar la importància del certamen per a la difusió de la literatura xinesa al nostre país, així com la promoció de talents en el camp de la traducció literària.

El jurat, representat en l'acte per Sílvia Fustegueres, va tenir en compte en el seu veredicte tant el valor de l’obra original com de la traducció. Per una banda, L’amor que fa caure ciutats és una de les obres més rellevants d’Eileen Chang, autora molt important en la literatura xinesa moderna. Es tracta d’una escriptora fins ara inèdita en català i que destaca en l’actual procés de revaloració de la literatura xinesa, que s’està produint tant a la Xina com internacionalment. Per altra banda, el jurat va posar de manifest l’acurada traducció de Carla Benet, capaç de reproduir fidelment l’estil i el sentit de l’obra original amb una gran sensibilitat literària, tot reflectint la gran complexitat poètica de l’original en un català genuí i fluït.

En el seu discurs d'acceptació, Carla Benet, va agrair al jurat el reconeixement per la seva tasca, i va exposar detalls, anècdotes i desafiaments sorgits durant el procés de traducció. La guardonada va acabar la seva intervenció llegint uns fragments de la novel·la premiada.

Aquest premi ha estat convocat per la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB, la Fundació Institut Confuci de Barcelona i el Grup de Recerca TXICC de la UAB amb l'objectiu de potenciar la traducció literària del xinès al català i al castellà. El guardó porta el nom de la qual va ser una de les figures més destacades en l'àmbit de la traducció del xinès al castellà, és biennal i s'alterna el premi a publicacions en castellà i en català. En aquesta segona edició s'han presentat obres en català publicades entre 2015 i 2018.

Material audiovisual

2º Premio Marcela de Juan

rgpdue_sello.png